Memikat Juri Kompasiana

Baru saja berlalu, Lomba Menulis Anmum Bunda Inspiratif yang diselenggarakan sebuah produk susu Anmum Essential, bekerja sama dengan komunitas Ibu-ibu Doyan Nulis.  Naluri kompetisi saya langsung terpanggil, apalagi melihat hadiah untuk juara 1 adalah sebuah benda yang saya impikan dalam beberapa bulan terakhir : Samsung Galaxy Note II !!!

 

Sebenarnya, apakah yang membuat tulisan kita bisa menjadi juara? Apakah karena tulisan yang bagus? Lantas ada pertanyaan, tulisan sudah bagus, tapi kok nggak menang? Masalahnya banyak peserta yang tulisannya bagus-bagus, jadi juri bingung memilihnya. Jadi, kata kunci kemenangan adalah bagaimana memikat hati juri agar menjatuhkan pilihan pada tulisan kita.  

 

Karena itu, setiap membaca sebuah pengumuman press release sebuah even lomba, yang menjadi target utama saya adalah bagaimana memikat hati juri.  Kelengkapan persyaratan jelas menjadi syarat administratif yang tidak bisa diganggu gugat.  Setelah itu, saya melihat tema, siapa penyelenggara, dan siapa jurinya. 

19 Maret 2013, saya mendapat undangan dari Fonterra (produsen Anmum) untuk hadir di kantornya di jl. Casablanca Jakarta.  Saya diundang bersama belasan ibu-ibu peserta lomba yang ada di wilayah Jabodetabek.  Agenda utama adalah pengumuman pemenang.  Sebelum pengumuman, Fonterra memberikan presentasi sekilas tentang perusahaan dan produk susu tanpa tambahan gula, Anmum Essential. Sesaat sebelum pengumuman, seluruh undangan diberitahu mekanisme penjurian oleh seorang juri tamu dari Kompasiana, yaitu mas Iskandar Zulkarnaen.

Mata saya langsung melek, telinga kembali mendengarkan, karena memang inilah yang saya cari : apa sih kriteria juri? Mas Iskandar Zulkarnaen memaparkannya poin demi poin apa yang menjadi kriteria juri.  Dan satu persatu, saya merasa kok mendekati tulisan saya ya? jadi GE-ER deh..

 

1. Kesesuaian dengan tema

Penting banget bagi kita untuk bisa membaca maksud dari sebuah tema yang ditentukan oleh penyelenggara.  Dari tema kita membaca arah tujuan penyelenggara.

Anmum menawarkan 3 tema, mengajarkan anak untuk konsentrasi, mengoptimalkan anak untuk konsentrasi dan asupan sehat tanpa gula tambahan. Saya pribadi mempermudahnya dalam 2 kata : konsentrasi dan asupan tanpa gula tambahan. Saat membaca tema yang cukup luas, saya pikir saya tidak perlu tidak perlu mengulas produk terlalu dalam, saya memilih lebih banyak porsi cerita tentang anak sendiri, toh masih dalam cakupan tema. Memilih cerita tidak berarti seluas-luasnya tema kita capai, cukup mengambil satu atau dua poin cerita dan itu yang akan diulas mendalam.

 

2. Orisinalitas dan keunikan ide

Poin ini tampaknya menjadi paling utama di setiap lomba.  Orisinalitas biasanya terlihat dari cara penuturan dan isi.  Karya orisinil lebih banyak memuat pengalaman pribadi, bukan sekedar copy paste atau mengutip dari berbagai sumber.  Jadi kita harus percaya diri dengan ide kita.  Satu kalimat yang saya suka dari mas Iskandar, “Harus berani cari ide yang berbeda. Pilihannya ada dua, kalah sama sekali, atau menjadi juara”

Saat peserta lain kebanyakan memilih cara melatih konsentrasi visual (penglihatan), saya memilih melatih konsentrasi auditori (pendengaran).

Dan apakah ibu-ibu peserta membaca detil kriteria di pengumuman lomba berikut : Orisinalitas, kreativitas, eksplorasi ide dalam membuat artikel sesuai dengan ruang lingkup yang ada

Seberapa detil? Saya menyoroti bagian akhir kalimat, “sesuai dengan ruang lingkup yang ada.”  Dari situ saya ketahui bahwa juri tidak menginginkan tulisan ilmiah atau materi berat diluar kapasitas kita sebagai ibu.  Jadi, saya merasa tidak perlu mencari sumber data atau literatur terlalu banyak. Di samping memang panjang tulisan sangat dibatasi.

 

3. Keutuhan Tulisan dan Kedalaman Pesan

Saat memberi penilaian, juri tidak menilai pada awal, tengah atau akhir tulisan.  Juri menilai pada keseluruhan tulisan, membaca dari awal sampai akhir baru memberi penilaian.  Kira-kira, pesan apa yang ingin disampaikan harus jelas, harus ada benang merahnya.  

Tema utama yang ingin saya sampaikan adalah melatih konsentrasi pendengaran.  Namun satu pesan lain yang saya sampaikan dalam judul, kalimat tengah dan kalimat penutup adalah : Perhatian orangtua adalah faktor utama melatih konsentrasi !

 

4. Sembunyikan Promosi

Tulisan yang diharapkan Juri ternyata adalah promosi yang tidak kelihatan ! Caranya, buat tulisan yang natural sesuai pengalaman. Jangan terlalu sering menyebut merk atau terkesan mempromosikan merk tersebut.  Fokus pada cerita anda, jangan fokus pada produk.

Saya hanya satu kali menyebutkan merk produk, itupun tidak mengulasnya, dan tidak mengajak pembaca untuk mengkonsumsinya :

… Sebentar lagi saya menyapih Asa. Karena terbiasa dengan ASI yang tidak manis, kebiasaan ini akan diteruskan dengan mengkonsumsi susu tanpa gula tambahan.  Saat bergabung di Anmum Club dan situs Anmum, saya mendapatkan inspirasi dari para bunda tentang pilihan susu.  Untuk anak seumur Asa, banyak bunda yang telah memilih Anmum Essential 3.

Adakah kalimat anak saya meminum susu? Atau saya membeli susunya?

 

5. Perhatikan Psikologi Pembaca Online

Pembaca online, apalagi yang awam pada topik tersebut, biasanya mudah bosan jika membaca tulisan yang terlalu panjang.  Karena itu, untuk lomba menulis blog, biasanya panjang tulisan dibatasi.  Tulisan yang baik tidak selalu menyisipkan kata-kata sulit, kata-kata dalam bahasa Inggris diusahakan mencari padan katanya sehingga membuat pembaca nyaman.

 

6. Deskripsikan dengan Detil

Buat pembaca merasakan apa yang anda tulis dengan menceritakan kejadian secara detil. Visualkan dalam tulisan anda sehingga pembaca mengerti.  Dengan panjang tulisan yang dibatasi, membuat tulisan dengan detil menjadi tantangan.  Akhirnya, kita dituntut mengutamakan kalimat penting dan membuang kalimat tidak penting.

Saya membagi beberapa poin cerita dalam paragrap-paragrap yang masing-masing menceritakan cara melatih konsentrasi.  Konon, juri lebih menyukai bentuk paragrap karena lebih mengalir daripada poin-poin atau penomoran.

 

7. Beri sentuhan akhir  Akhir tulisan menentukan bagaimana pembaca menangkap pesan anda.   Jika penutup menggantung pembaca mungkin akan bingung. Penutup dapat berupa kalimat ajakan, kalimat positif, atau kalimat bertanya yang memancing rasa pembaca.  Misalnya, “ini pendapat saya, bagaimana dengan anda?”

Biasanya saya mengakhiri tulisan dengan harapan atau perenungan.  Seperti dalam kalimat ini :

Jadi, kalau pandai berbahasa begini, kira-kira kelak Asa mau jadi apa ya? Presenter ? Dosen? Penulis bestseller? Atau dokter yang ramah? Jalan masih panjang. Sekarang, yang pasti ketika Asa memanggil “Lihat Ma, Dengar Ma!” saya harus siap menjadi teman bicaranya.

 

8. Kurangi Foto Narsis

Foto adalah penunjang tulisan dalam blog yang sangat penting, tapi jangan narsis ! Misalnya ingin menceritkan tentang tempat wisata, tidak harus selalu ada foto penulis menghadap kamera.  Foto kegiatan anak juga tidak harus tampak wajah anak. Ambil foto senatural mungkin.

Kebetulan sekali, saya jarang foto sendiri atau memotret anak tampak depan.  Untuk foto produk yang menjadi persyaratan lomba, kali ini saya kreasikan dengan sebuah agenda yang tidak kalah menarik perhatian yang melihatnya. Saya berharap pembaca lebih fokus pada foto agenda.

 

Demikian sebagian yang saya tangkap dari penuturan mas Iskandar. Pada akhir penjelasan beliau saya tanyakan, apakah kriteria tersebut berlaku untuk kompetisi blog di Kompasiana ? 

“Tergantung siapa juri dan penyelenggaranya” katanya sambil tertawa.

 

dan ternyata, feeling saya benar…horeeee…


{ Leave a Reply ? }

  1. http://www.businessindallas.tk

    Good info and straight to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance :)

  2. Husky Puppies

    I truly wanted to type a small note in order to express gratitude to you for those unique strategies you are giving out on this site. My extensive internet lookup has finally been honored with awesome strategies to exchange with my companions. I ‘d tell you that we visitors actually are unquestionably lucky to live in a really good site with many lovely individuals with helpful pointers. I feel very blessed to have come across your webpages and look forward to plenty of more pleasurable moments reading here. Thank you once more for all the details.

  3. Health and Fitness

    I and also my friends were found to be reviewing the excellent secrets located on your web site and before long developed a horrible feeling I had not thanked the blog owner for those strategies. All the women were as a result glad to read through all of them and already have sincerely been having fun with these things. Thank you for truly being very considerate and for pick out these kinds of important subjects most people are really eager to learn about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

  4. Health and Fitness

    You have brought up a very great points , regards for the post.

  5. Health and Fitness

    I got what you mean , thanks for posting .Woh I am lucky to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

  6. Mark Riobe

    I really can’t believe how great this site is. Keep up the good work. I’m going to tell all my friends about this place.

  7. massage places in concord nc

    Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Bless you!

  8. homestay in chikmagalur

    I’m not sure why but this blog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  9. Health

    Somebody necessarily help to make significantly posts I might state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Wonderful activity!

  10. Home Improvement

    I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

  11. Travel

    I precisely needed to say thanks once more. I do not know the things I could possibly have tried without the entire opinions provided by you regarding this field. This has been a frightening concern in my opinion, however , being able to view your well-written way you dealt with it took me to cry with fulfillment. I am just grateful for the assistance and thus sincerely hope you find out what a great job you happen to be accomplishing instructing people with the aid of your webpage. Probably you’ve never come across any of us.

  12. Health and Fitness

    What i do not realize is in fact how you are now not really a lot more smartly-liked than you might be now. You’re very intelligent. You realize thus considerably on the subject of this matter, produced me in my view consider it from so many numerous angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it is something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great. All the time deal with it up!

  13. Health and Fitness

    This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

  14. Health and Fitness

    Hello, Neat post. There is an issue together with your website in internet explorer, could check this… IE nonetheless is the market leader and a huge element of other people will leave out your fantastic writing due to this problem.

  15. Health and Fitness

    obviously like your web-site but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the reality on the other hand I’ll definitely come again again.

  16. Health and Fitness

    Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a great website.

  17. x ray side markers

    Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

  18. Health and Fitness

    I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  19. vegas shows

    Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  20. Mosquito control wrentham ma

    “I will immediately seize your rss feed as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me know so that I may subscribe. Thanks.”

  21. loan to asset

    This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  22. outpatient drug rehab

    Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for rookie blog writers? I’d genuinely appreciate it.

  23. restaurant equipment for sale

    Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!

  24. gas powered remote control trucks

    Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless just imagine if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site could undeniably be one of the best in its niche. Good blog!

  25. best knee compression sleeve

    Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

  26. rc rock crawler

    Howdy this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  27. http://www.businessincolumbus.ga

    Thank you, I have recently been searching for information about this topic for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. But, what concerning the conclusion? Are you positive about the supply?

  28. businessinchicago.ga

    You are a very capable person!

  29. adam and eve magic massager

    I appreciate you sharing this post. Cool.

  30. satta diary app

    Your website has proven useful to me.

  31. I must say, as a lot as I enjoyed reading what you had to say, I couldnt help but lose interest after a while.

  32. Escort in Toronto

    “I appreciate you sharing this blog article.Really thank you! Really Great.”

  33. additional info

    I simply want to tell you that I am just very new to blogs and truly liked you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your website . You actually come with amazing stories. Cheers for sharing with us your website.

  34. how to long cock

    I cannot thank you enough for the blog post.Thanks Again.

  35. create blog

    Im obliged for the blog post.

  36. plasma cleaning

    Thanks so much for the blog article.Really looking forward to read more. Awesome.

  37. download

    This is one awesome blog post.Really thank you! Want more.

  38. Wow, great blog post.Really thank you! Will read on…

  39. company website

    Awesome blog article.Much thanks again.

  40. Sex

    Very informative blog.Really thank you! Really Cool.

  41. pe bible video download

    I value the article.Really thank you! Really Great.

  42. SKF

    Really appreciate you sharing this blog post.Much thanks again. Much obliged.

  43. Hey, thanks for the post. Cool.

  44. concursos previstos

    A big thank you for your blog post. Cool.

  45. http://fiverr.com/eebest8

    “Thank you for your article. Much obliged.”

  46. Office Picture

    Have yourself a very good day!

  47. Fake Shoes

    Try not to laugh!

  48. Grocery Delivery

    This is the most toally rad site I’ve ever seen!

  49. Big Cornfields

    Do you like to smell the breath of someone who just ate garlic?

  50. stb accessories

    Hey there! I recently discovered this great site and I truly like it. I also want to focus on wireless presentation systems sometimes. Great to be around, many thanks!

  51. Denah Rumah Minimalis Type 45

    Hello there could you tell me which blogging platform you’re working with? I am going to do my very own blog on duplex house plans in the future although I’m having difficulties making a choice.

  52. Best bluetooth audio Transmitter

    You are completely right. I enjoyed reviewing this info and I will get back for more straight away. Our internet site is about cool gadgets, you might have a look if you’re still interested in this.

  53. Healthy Sex

    You are completely correct. I enjoyed reviewing this info and I will get back for more soon. My internet site is on the subject of fruit diet, you might have a look if you happen to be interested in that.

  54. Cryptocurrency

    Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness to your put up is simply cool and i can assume you are a professional in this subject. Well together with your permission allow me to clutch your feed to stay updated with drawing close post. Thanks one million and please carry on the enjoyable work.

  55. how to make a blog

    Appreciating the dedication you invested in the website and thorough material you provide. It really is wonderful to discover a blog from time to time that is just not the same expired re-written stuff. Excellent read! I have bookmarked your website and I am adding your RSS feeds to my own where to watch movies online site.

  56. best packers and movers in mumbai

    I’m intrigued to discover what blog platform you have been using? I’m having several minor security challenges with the latest site on best packers and movers in mumbai so I’d love to find a thing more risk-free. Have any solutions?

  57. check out your url

    You’re absolutely right! I enjoyed reading this article and I will certainly come back for more straight away. My site is on the subject of forex trading robot, you can take a peek if you’re still interested in that.

  58. real estate development definition

    There are certainly fantastic modifications on the structure of your page, I definitely enjoy that! My website is about commercial property and right now there are plenty of things to be done, I’m yet still a beginner in website development. Cheers!

  59. how to jailbreak ios 11

    Appreciating the hard work you put into your blog and in-depth facts you display. It is good to come across a website occasionally that is just not the similar out of date re-written information. Awesome read! We have bookmarked your webpage and I’m including the RSS feeds to our newest jailbreak page.

  60. robot fx

    You’re completely right. I really liked reading through this article and I will certainly return for more straight away. My own website is dealing with forex generator, you can have a look if you are still interested in that.

  61. firsty molyndi

    Thank you ilmunya mbakk

  62. شهرزاد سوم

    I am interested to learn just what site system you’re utilizing? I am experiencing several small safety issues with the latest blog on free movies online for free so I would love to find something much more risk-free. Do you have any solutions?

  63. Brett

    Thank you for another informative web site. Where else could I get that kind of information written in such a perfect means? I have a undertaking that I’m simply now operating on, and I have been on the glance out for such info.

  64. Mahfuzh tnt

    Wahh.. Semangat banget ikutin kompetisinya. Terimakasih sudah sharing Mak, gak ikutan hadir tapi tetep dapat dehh ilmunya.. 😀

  65. desi

    hmm.. idenya mantap mak, trimakasih sudah berbagi :)

  66. obat disfungsi ereksi

    Ini baru mantap, saya baru tahu siapa yang juara. Selamat aja deh!

  67. Mugniar

    Selamat mbak :)

  68. sulis

    Keren mbak,smngat berkompetisi mbak bikin saya tergugah

  69. Maftuhah

    Cerdas! Selamat, Mbak. Enak baca tulisan Mbak Arin :)
    Salam kenal dari anggota IIDN yang “silent reader” heheheh

  70. Sofi

    Saya sukaaa dengan ulasan ini.
    Btw, salam kenal mbak Arin :)

  71. Mayya

    Makasih banyak atas sharingnya ya mbak. Semangatku mulai memudar karena jarang bisa memenangkan perlombaan, mudah-mudahan ini memacuku untuk menulis lebih baik lagi *kecup*

  72. Nurul Habeeba

    Gimana ya, kiat2 nya supaya tiap event berhasil memikat jur?hehe *blogger mendadak kaya

  73. hana sugiharti

    kerenn selalu

    ini blog baru ya mba? belom pernah kesini 😀

  74. Sri Widiyastuti

    Mantabbb! Pantas menang! traktir ya nanti di Bogor ^_^

  75. Diah Kusumastuti

    Makasih banyak ilmunya, Mbak Arin. Ternyata harus sangat cermat ya dalam menerka “keinginan” juri. Bermanfaat sekali nih kiat-kitanya, saya masih terus berusaha dan belajar menulis dengan baik dan memikat juri 😀
    Sukses selalu mbak :)

  76. liza

    ulasan yang mantap mbak arin. saya jadi termotivasi untuk ngontes lagi setelah membaca tulisan ini. internet lemot larena tinggal di kampung ngga bisa lagi saya jadikan alasan untuk ngga ngontes, kan waktu turun ke kota bisa singgah ke warnet untuk posting tulisan. makasih banyak ya mbak

  77. Bunda Najmabayu

    baguuus tipsnya … selamat ya mba :)

  78. apriilia

    siapppppppppp thx ilmunya mbak terus terang dunia blogging masih agak meraba-raba nih walaupun doyan nulis tp tetep msh perlu byk belajar biar tulisannya lbh orisinil dan hidup yah :)

  79. Yosi Suzitra

    Terimakasih bagi-bagi tips dan trik nya mba. Keren deh mba Arin. Akhirnya si galnot dalam pangkuan, hehe.

  80. Dhianisa

    woaaaaaaaaaaa…. aku terjaring…. aku terjaring… qiqiqiqiqi

    kereeeen baaah kakakku ini ^_*

  81. lialathifa

    bagaimana sih kiat, supaya menulis itu dapat selancar dgn isi kepala? kendala banget nih, hehe di otak banyak ide, di tulisan mampet

  82. Astutiana Sugiastuti

    Keren mba..bermanfaat banget tulisannya bisa jadi panduan nich.tq ya

  83. Nunung Nurlaela

    Masha Allah…luar biasa…cermat banget mbak…pantesan jadi juara…jempol deh. nuwun mbak ilmunya, jangan pernah bosan jika ditanya2 sama saya ya mbak…hihi

  84. sri rahayu

    like this

  85. Rahayu Pawitri

    Nah, ini yang ditunggu… Nuwun, mbak

  86. Ety Abdoel

    cerdas..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *